kolmapäev, 5. veebruar 2020

Itaalia tripist ja raamatutest

Kuna ma oma jätkuvas munaeufoorias hiljuti avastasin, et ka Liechtensteinis on kõigile vaatamiseks väljas üks Faberge muna, tuli muidugi tekitada plaan, miks ja kuidas seda võimalikult kiiresti vaatama sõita :D. „Aastavahetus Euroopas“ tundus sobiva ettekäändena ning ostsimegi siis endile esmalt odavad piletid Milanosse ja rentisime seejärel ringitrippimiseks auto.
Eriti lühidalt kokku võttes oli kogu reisi põhisisu see, et Liechtensteini sõitsime läbi Šveitsi, vaatasime seal oma tripi põhiankru üle (pilti kahjuks ei tohtinud aardekambris teha, niisiis jagan teile vaid netipilti sellest ägedast juveelitootest) 
ning ülejäänud viis päeva jäi  läbi Austria,  San Marino ja Itaalia tagasi Milanosse kulgemiseks. Ja just tagasisõidul väisasime ära siis ka ühe überägeda raamatupoe – Veneetsias asuva Libreria Aqua Alta :).

LAA on tõesti kõige omanäolisem raamatupood, mida seni olen kohanud, kirjanduse hoidmiseks on seal kasutatud lisaks elusuuruses gondlile ka näiteks vanne ja suuri puidust pesupalisid ning avariiväljapääs avaneb otse kanalile. Ma kartsin küll sealsete hiljutiste üleujutuste hirmus, et võib-olla on pood üldse kinni aga ei, meil vedas, kõik töötas ja ei tundunud isegi niiske/rõske. Sest nende Instas on küll päris hullud pildid novembri üleujutusest ja ma tegelikult isegi ei kujuta ette, millise tööga nad kõik selle mööbli ja ruumid ja märjad raamatud meie käimise ajaks jälle kuivaks ja joonele said.

Mis veel oli põnev, tõelise hipsteripoena on seal pidamisel ka mitu tänavakassi, kelledest on Instas samuti mitmeid pilte, raamatute peal ja riiulites pikutamas :). Ühte neist märkasin ka mina oma külaskäigu ajal aga kuna ta just lõunatas see hetk igavalt oma krõbinatega, seljaga minu poole, siis pole mul teile jagada temast ühtegi pilti… Oleksin pidanud ikka rohkem aega võtma seal poes, oleksin ka saanud mõne karvasaba poosepildi teile peale seda, kui miisul kõht täis pargitud :D. Ja selles on ka tagantjärele natuke kahju, et ei ma ostnud endale meeneks kaasa neid vilksamisi letil märgatud tikutopse, mille esikülgedele olid trükitud tillukesed kuulsate raamatute kaanepildid. Aga noh, mis tegemata, see tegemata, mälestused nähtust jäid ikka ja mine tea, äkki elu korraldab mu jälle lähitulevikus Veneetsiasse :).

Ülejäänud reis oli meil „raamatutevaba“ ja seda enam jäi aega panna siis rõhku teisele, meie reiside igakordsele kohustuslikule osale – toidule. Nii sattusimegi Bolognas (täiesti kogemata, itaaliakeelset menüüd iseenese tarkusest valesti kokku lugedes :D) kuulsaid seentrühvleid maitsma ning Parma regioonis tegime peatuse ühes Parmesani juustu valmistavas väikeses peretehases :). Ei jäänud koos värskete puuviljadega maitsmata ka Itaalia vanad klassikud pasta, prosicutto, brutchetta ja pizza ning muidugi maitses kogu toit igal pool seal lihtsalt i-me-häs-ti…


Mmmm, vaatan neid pilte praegu ja kui ainult saaks, sõidaks joonelt sinna tagasi, sööma... :D

Lõpetuseks natuke veel vaadatud kuulsast munast ka. Apple Blossom Egg on üks suurimaid kõigist omataolistest ning valmistatud 1901 originaalis mitte tsaariperekonnale vaid Faberge patroonile Alexander Kelch’ile. Liechtensteini riigile annetas muna Liechtensteini kollektsionäär Adulf Peter Goop. Kelchi tellimusel loodi üldse kokku 7 muna, millised ta kinkis oma naisele Varvarale. Tänapäeval võib Kelchi munadest kahte näha Faberge Muuseumis St Peterburgis ning ühte USA-s, Houstoni Loodusteaduste muuseumis ning kolm on eraisikute privaatkollektsioonides (ei ole avalikult eksponeeritud).

Tjah, tegelikult ei ole avalikult eksponeeritud päris mitmeid mune, samas üsna paljusid jälle on :). Ameerikas, kus võib näha suurimat munadekollektsiooni Venemaa kõrval, on väljas näiteks
a)     NY Metropolitan Museum of Art’is
·         Danish Palaces Egg
·         Caucasus Egg
·         Napoleonic Egg
b)     Virginia Museum of Fine Arts'is (Richmondis)
·         Pelican Egg
·         Rock Chrystal Easter Egg
·         Peter the Great Egg
·         Tsarevich Egg
·         Red Cross Portraits Egg
c)      Walters Art Gallery's (Baltimores)
·         Gatchina Palace Egg
·         Rose Trellis Egg
d)     Hillwood Museum'is (Washingtonis)
·         Twelve Monogram Egg
·         Chaterine the Great Egg
e)     Cleveland Museum of Art'is
·         Red Cross Triptych Egg
·         Lapis Lazuli Egg
f)       Houston Museum of Natural Science's
·         Kelch Rocaille Egg
·         Nobel Ice Egg
·         Diamond Trellis Egg?

Neist viimane muuseum jääb küll teistest eraldiseisvaks ja kaugele aga ülejäänute osas võib-olla isegi annaks mõelda üks ring autoga teha läbi osariikide suunal NY → Baltimore → Washington → Virginia → Cleveland → NY? Keegi teab teist selles teemas rohkem, oleks meil selline "munaturnee" tehtav? :D. Nagu aru võib saada, hakkab siin tekkima väike kihelus uueks reisiplaaniks :D. Aga eks näeb, kas sellest saab ka mingit asja - mulle tegelikult üldse ei meeldi mõte kümneid tunde järjest lennukis (või autos) sundasendis kinni istuda; samas näha saaks jällegi niiiiiii palju :).  

Meie praeguse reisi lõpetusoovituseks ütlen, et kui satute Itaalia ülemises otsas ringi trippima, siis minge ka piiluge muuhulgas toda Libreria Aqua Altat, mina igatahes olin oma leiust väga elevil :). Seni aga järgmiste tripimuljeteni, meil üks juba varsti tuleb, Pariisi :). Vaatasin välja sinna ka ühe ägeda raamatupoe, mida piiluma minna, loodetavasti jääb selleks aega. Ja siis püüan samuti muljed blogisse üles saada, loodetavasti kiiremini kui kuu aega hiljem...  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.