esmaspäev, 29. juuli 2019

Robert Bryndza “Tüdruk jääs”

Robert Bryndza “Tüdruk jääs”, 384 lk. Pegasus, 2017. 

Väljakutseteema nr 13: raamat, mille pealkirjas on keegi kuskil. 

Teine raamat, mida Bryndzalt loen (esimene oli lugemisgrupis loosimisega võidetud “Viimne hingetõmme” :)) ja nu läks sellega, nagu esimesegagi – käest raamatut ei saanud enne kui tagumine kaas ette tuli ja hommikul enne tööleminekut vedisin teise isegi koerajalutusringile kaasa, et ikka viimased lehed ka kohe hommikul ära neelatud saaks :D. 
Mulle väga meeldib autori oskus oma tegelased ootamatu nurga all isikupäraseks kirjutada (nt naisuurija, kellel kodus abikaasaks teine naine ja kasvamas väike tütar; lahanguarst, kelle ekspartner terve sarja krimiraamatute autor; peategelane, kelle päritolumaa on Slovakkia), selliseid kombinatsioone ei kohta krimides just sageli. Ja samuti oskab autor hästi kirjeldada inimlikku väikluse erinevaid tahke seoses suhtehierarhiatega tööpostil ning see on samuti teema, mis ilmselt mitmeid lugejaid kõnetab või enda ellu paralleele tõmmates teatud nurga all äratundmist pakub.

Raamatu sisututvustus tagakaanel kõlab nii: töötu noormees leiab Londoni lõunaosas paiknevas pargis paksu jää alt naise surnukeha ja juurdlust kutsutakse juhtima peainspektor Erika Foster. Ilusa noore seltskonnategelasest ohvri elu oli pealtnäha täiuslik. Aga asudes asjaolusid lähemalt uurima, viivad niidid kolme prostituudi tapmiseni – nad kõik leiti kägistatult, käed kinni seotud, Londoni eri paigus veest. Mis saladust varjab küll tüdruk jääs?

Mul on Erika Fosteri sarjast ette võtta veel kolm raamatut: Varitseja öös, Mustjas vesi ja Külm veri. Kui väljakutse täidetud saan, võtan neist kindlasti mõne veel lugeda. Sest sellised tempokad krimid, kus katkise eluga naisuurija ponnistab kõige kiuste ja ajaga võidu järjekordset võigast killerit tabada, neelavad alati mu endasse ja teevad hästi isiklikest päevateemadest pea tühjaks. Ja paistab, et paljudel teistel lugejatel ka - miks muidu see raamat 2016. aastal Inglismaa ja Ameerika Amazonides üks kolmest populaarseimast raamatust oli ;). 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.