reede, 12. juuli 2019

Jaak Roosaare “Rikkaks saamise õpik”

Jaak Roosaare “Rikkaks saamise õpik”, 305 lk. Legual Capital, 2014. 

Väljakutseteema nr 26: raamat, mida loed erialasest huvist. 

Nojah, finantsmaailm ei ole ju tegelikult mu igapäevane töövaldkond. Tundub jube keeruline ka :D. Aga kuna valitsus ähvardab peagi meid kõiki ise oma pensionifondide valitsejateks panna, mõtlesin, et tuleb ennast siis harima hakata ja võtsin silmaringi laiendamiseks selle paljukiidetud “eneseabiõpiku” ette. Sest nojah, too kunagi tehtud plaan, et teine pensionisammas, millesse kogumisega kunagi vabatahtlikult liitusin, annaki mulle pensionärina kõik need kokteilidega reisid palmi all, ei ole täna ju enam väga teema… :D.   

Mis ma oskan öelda, kohati tundsin ennast küll nagu kirjutaja õpikunäide (“Kas tuleb tuttav ette olukord, et pole vahet kui palju sa raha palgana teenid, kuu lõpuks on ikka kõik otsas?” :D). Aga tõtt-öelda oskab autor siin asjad kuidagi nii sõnastada, et see sind üldse ei riiva ning antavatel soovitustel ei ole juures targutamise maiku. Samuti ei olnud minu üllatuseks siin tegemist üldsõnaliste “osta endale aktsiaid nagu kõik maailma rikkad teevad, siis tuleb raha kolinal” või “mõistlik on ootamatusteks endale säästa kuue kuu puhver” postulaatidega vaid autor konkreetselt läbi enda eluliste näidete annab soovitusi, kuidas selleni jõuda, et sul üldse oleks, millega ja millest toda puhvrit või aktsiaostukapitali tekitama hakata ning head nipid tundusid ka need, kuidas majandada mõistliku(ma)lt kulusid toidupoes ja kuidas saada lahti kerdiitkaardivõlgadest…

Tegelikult mulle tundub, et kõige olulisem oma finantskäitumise muutmise juures on ikkagi tahe. Sest kui seda pole, siis pole abi ka ühestki jutust ja nipist. Ning see väide, et mul ju ei jätku midagi säästmiseks, võib olla ka puhas mugavustsoon. Sest nagu näha, tehtav on isegi 400-st eurost toidurahast 100 euro säästmine ühes kuus (mhmh, huvi korral saad selle kohta täpsemalt vaadata TFBank kodulehelt leitavast blogist, kus kahe väikelapsega üksikema kirjeldab oma teekonda aastaga 1300 EUR suuruse säästu poole). Nu ja kui me juba nii kõik kokku hoida oskaksime, küll tuleks siis ka rikkaks saamine, eks? Või no, kaugelt murevabama eluni jõuaks vähemalt. Ja sellestki oleks meil kõigil abi :). 

Natuke raamatust veel ka. Et see ei ole ainult “kuidas väikestest summadest säästa” õpik. Raamat on laias plaanis jaotatud kolmeks osaks, esimeses avatakse seda, mis on üldse rikkus ja kuidas seda mõõta, teises kuidas kapitali koguda ning kolmandas kuhu ja kuidas kogutu investeerida. Mulle endale tundusid head ja ülevaatlikud tabeldatud aruanded kohalike aktsiate dividendimaksete kohta autori enda omatud väärtpaberite pinnalt (info on küll viis aastat vana, aga annab üldpildi jätkuvalt ette) ja toredaks boonuseks olid ka mõtteharjutuse kohad, mis sundisid mind mitmele teemale esimest korda otsa vaatama (nt millised head/halvad harjumused olen kodust kaasa saanud ja milliseid harjumusi tahaksin edasi anda oma lastele). 

Lõppkokkuvõttes üks mõnus ja asjalik tükk, soovitan igal juhul lugeda võtta :). Jutt on sorav ja loogiline ning raamatu läbilugemine läheb kiiresti. Ja muretsema ei pea ka selle pärast, et mis siis saab, kui ma lugemise pooleli pean jätma - kuidagi on autor kogu asja siin nii rääkida/ära kirjeldada osanud, et saad probleemita tagasi teemasse ja ree peale, kui ka pead vahepeal rahatarkusnippide omandamise eluliste põhjuste pärast korraks katki jätma. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.