reede, 15. november 2019

Sofi Oksanen “Norma”

Sofi Oksanen “Norma”, 294 lk. Varrak, 2016. 
See oli päris isemoodi teemapüstitusega raamat ja neljas üldse, mida Oksanenilt olen lugenud (eelmised olid “Puhastus”, “Kui tuvid kadusid” ja “Baby Jane”). Meeldis, kuidas tekst oli siin kirja pandud (või on õigem siis öelda, et meeldis tõlge? :)) ja see, kui usutavalt oli edasi antud kuritegeliku maailma taustasisu. Mõtlemapaneva sisuga lugu igal juhul, pani kohe vahepeal võtma aega mõtisklemiseks selle üle, mis kõik on meie maailmas müüdav, kui kaalul on ilu, tervis või unelmad… 
Põhiliinist enamgi meeldis mulle siinse loo taust, sündmustik, “kus ilutööstusele lähenetakse uue vaatenurga alt. Kus tähelepanu juhitakse inimkaubanduse ohvritele, loomkatsetele, vaesusele ja surrogaatlusele ning kus käsitletakse taaskord Sofi Oksanenile omaseid teemasid: ülemaailmset kuritegevust, naiste õigusi, meeste domineerimist ja raskeid valikuid inimeste elus”. 
Kirjanik on öelnud oma raamatu kohta järgmist: „Mulle on peamine panna inimesi mõtlema ja märkama asju meie ümber. Naisi julmalt ära kasutavad ärid võivad tunduda kauged, aga need on kõikjal meie ümber.“
Tõlkija Kadri Jaanits kommenteerib raamatut nii: https://www.youtube.com/watch?v=6tx8TsL5Qio. Ja kui te nüüd selle kuulamise järel otsustasite, et isiklikku koduraamatukogusse võiks ka “Norma” kindlasti tulla, siis hetkel leiab teose Apollost hinnaga 1.99 ;). 
PS. Pildi tegin juba 6. augustil, kui Kristel meie Rammsteini-tripil lugemiseks kaasas olnud raamatu peale endal läbisaamist lahkesti mulle edasi laenata lubas. Reaalse lugemiseni jõudsin alles 2. novembril. Ja tutvustuspostituse kirjutamiseni, nagu näha, veelgi hiljem ;).  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.