kolmapäev, 14. august 2019

Alex Michaelides “Vaikiv patsient”

Alex Michaelides “Vaikiv patsient”, 348 lk. Pegasus, 2019. 

Väljakutseteema nr 6: 2019. aastal ilmuv debüütteos.

See raamat sai mul läbi teda kõikidele oma sõitudele kaasa vedides, Lätis Rammsteinil jõudis ta ära käia ja tiiru Šotimaalegi kaasa teha... Aga no mina ei tea,  kuidagi vähetempokaks ja venivaks jäi kogu see lugu mulle; eks paljulubavad “tõeline haruldus, täiuslik thiller”, “vapustavalt hea” ja “rekordeid purustanud debüütpõnevik” esikaanel kloppisid ootuse jälle kosmosesse ka… 

Iseenesest teema on raamatul põnev ja kuuldavasti teeb Brad Pitt selle järgi ka filmi. Viimase äravaatamine huvitaks mind nüüd küll, just seetõtu, et näha, kuidas seal võetakse kujutada Alicia maale, autoavariist, ingel-Gabrielist, tädi Lydiast, Alkestisest, tulekahjust. Mul endal tekkis nendest lugedes igatahes väga konkreetne ettekujutus silme ette ja oleks põnev neid teiste nägemusega kõrvutada :). 

Raamatututvustus ise avab oma sisu nii: 
Alicia Berenson peab päevikut, et oma mõtteid lahti kirjutada ning tõestada armastatud abikaasale, et kõik on hästi. Ta ei tahaks ealeski Gabrieli muretsema panna või talle valu põhjustada. Kuni ühel õhtul tulistab Alicia Gabrieli viis korda näkku ega räägi pärast seda enam sõnagi.

Psühhoterapeut Theo Faber on veendunud, et tema võimuses on Alicia rääkima panna, ehkki kuue aasta jooksul pole see kellelgi õnnestunud. Alicia loo uurimisest saab Theole kinnismõte ja ta avastab, et naise vaikimise põhjus peitub palju sügavamal, kui esiotsa arvata võis. Aga kui Alicia viimaks rääkima peaks, kas siis Theo ikka on valmis tõde kuulma?

Raamatukujunduse eest eripunktid, mu meelest eestikeelsel tõlkel on kaanepilt kaugelt ilusam ja mõjusam kui ühelgi teisel :). Korra mõtlesin, et äge oleks luua tutvustuspildiks raamatukaane kõrvale ka enda näost ja mõne KUMA prossiga samasugune liblikaga kuvand, aga professionaalsest meigikunstnikust / fotograafidest sõbrannadega selleks ühise vaba aja klappimasaamine oleks lükanud pildi saamise uude aastasse… Kui kellelgi aga endal oskused (või vabama ajaga sarnaste oskustega sõbrannad) minu mõtte realiseerimiseks olemas, olete lahkesti vabad soovi korral ideed kasutama ;). 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.