esmaspäev, 10. juuni 2019

Pamela Maran “Eesti vanaemade lood ja salatarkused”

Pamela Maran “Eesti vanaemade lood ja salatarkused”, 479 lk. Kirjastus Kuldnööbike, 2018. 

Väljakutseteema nr 27: Raamat targast naisest / tarkadest naistest.

Ma ekstra ei lugenud enne ühtegi selle raamatu tuvustust. Aga ma usun, et nii mõneski veel on avaldatud minuga sarnaselt umbes selliseid mõtteid: 
* kahju, et ise ei märganud õigel ajal oma vanade käest rohkem küsida (ja kirja panna); nüüd pole enam rääkijaid,
tore, et vähemalt autor ette võttis selle küsimise ning hulk teiste vanaemade lugusid ja nõuandeid  on säilinud meile nüüd toreda raamatu kujul.

Vanaemade läbilõige on küll muljetavaldav siia raamatusse saanud, pensionipõlve pidavatest koduvanaemadest tegevate firmajuhtide ja kohaliku omavalitsuse liikmeteni välja. Paljude lugudest jookseb siin ühise nimetajana läbi sõda ja küüditamine, samas räägivad nad kõik ka oma erinevalt elatud elust. Peamiselt armastuse, hoolimise ja hakkamasaamise võtmes aga ka murest, petmistest, lahkuminekutest ja vägivallast. Pluss jagavad oma palju-palju kordi järeleproovitud nippe ja retsepte... Jessas ma ei tea, ma pildistasin siit endale üles vist kõik rabarberikoogi retseptid :D. Ja ühe põneva kartulivorsti oma ja selle, kuidas teha hernesuppi ja vütsikilusid ja eriti pehmet jõululiha :). 

Eluterveid elufilosoofia mõtteid leidis siit ka, nt stiilis “kas on ikka kõike vaja meelen pidada, vahel olen palunud Jumalat, et võta mult see mälu,” või sai vaadata seda, kuidas oskuslikult vanaduse miinuste üle naerda: “hea et silmanägemine on kehv – ei näe, palju tolmu põrandal on, ei näe palju kortse juurde on tulnud”. Pluss üks vanaema põrutab siin isegi nii väärt oskuse nagu “mul on väga hea mees, me pole temaga kogu elu jooksul kordagi tülitsenud” knockouti vähemalt sama väärtusliku “tõesti? no siis sa oled küll paljust ilma jäänud ja isegi ei tea, kui magus on leppimine” fraasiga… :D.

Väga mõnus tellis lugemiseks, sobib suurepäraselt emadele-vanaemadele kinkeraamatuks. Ja tütardele ka. Sest tarkadelt naistelt tasub alati õppida, eks? ;).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.