pühapäev, 12. mai 2019

Sebastien Perez, Benjamin Lacombe “Frida”

Sebastien Perez, Benjamin Lacombe “Frida”, 60 lk. Gingko Press, 2017.
Väljakutseteema nr 31: Ilu on vaataja silmades. Raamat, mis võlus sind kauni kujundusega. 
Mu raamaturiiulis on tegelikult 2 raamatut, mis on sinna soetatud justnimelt seetõttu, et ma lihtsat pidin nad oma väljanägemise pärast saama . Mõlemad on kunstiraamatud, üks Frida ja teine Gustav Klimti kohta ja kuigi oleks väga huvitav teile ka toda klimtikat tutvustada, ei jõuaks ma selle lugemisega vist isegi viie aastaga valmis. Sest Klimti-raamat on samuti 1) inglisekeelne ja 2) nii põhjalik ja massiivne, et kaalub kokku 7,8 kg ja suure tõenäosusega jääbki mul ka edaspidi eelkõige piltide vaatamiseks ja konarlikult kõrvalolevate tekstide kokkuveerimiseks. Ning Austriasse reisimise plaanide tegemise boostiandjaks; kunagi tahaksin tema töödest ju vähemalt osa originaale ikka ära näha… 

Frida-raamatu ostsin endale meenena kaasa Londonis vaatamas käidud näituselt “Making Her Self Up” ja sellest tripist kirjutasin natuke pikemalt oma blogis eelmise aasta oktoobris. Klimti kõrval on seda raamatut muidugi vaid tühine 60 lehekülge, aga siin on jälle niiiiiiiiiii ilusad mitmemõõtmelised Benjamin Lacombe pildid . Raamat ongi tegelikult üles ehitatud peamiselt illustratsioonidele ja jaotatud plokkidesse teemade kaupa: accident (läbi mille "kunstnik Frida" sündis), medicine, earth, fauna, love, death, motherhood, posterity ning teemade pildid liiguvad keerukate väljalõigetena läbi lehekülgede, moodustades lõpuks kolmel lehel terviku; nt armastuseteemas nii, et esimesel lehel näeme Diegot Frida mõtetes, teisel kuulsat kahte Fridat, Diego tagaplaanil kõrgumas ja kolmadal täismahus Diegot ennast, käes seesama kahe Frida süda. Raamatu lõpus on kuuel lehel kogu teemast ka huvitav kokkuvõte ja veel peale seda kronoloogiline loend oluliste aastaarvudega Frida elust. 


Raamatututvustus sisu kohta kõlab kirjastaja poolt umbes nii: avasta austusavaldusena ühele 20. sajandi olulisemale kunstnikule erakordse Frida Kahlo elu läbi Benjamin Lacombe ja Sebastien Perezi silmade. See on album, mis viib sind ühe väga mitmekülgse mehhiklase maailma ilusate ja värviliste illustratsioonide kaudu. 

Jeihhh, tehtud (pühib kergendatult naerma puhkedes otsaesiselt higi ). Ja nüüd pean veel ühe võõrkeelse raamatu läbi loetud saama, seekord väljakutseteemasse nr 46 .

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.