reede, 16. august 2019

Olavi Ruitlane “Naine”

Olavi Ruitlane “Naine”, 220 lk. Jumalikud Ilmutused, 2009. 

Väljakutseteema nr 52: raamat Eesti kirjanikult, kellel on 2019 ümmargune juubel. 

Uus katse teemasse, esimese hooga lugesin siia kirjaniku (Ilmar Tomusk), kelle selleaastane juubel lõppes ümmarguse nulli asemel hoopis nurgelise viiega... 

Autor ütleb küll, et kirjeldatud tegelasi pole reaalelus olemas ja kirjeldatud asju pole tegelikkuses juhtunud. Nojah, eks siin tõepoolest on kõike groteskselt võimendatud ja pole eluliselt usutav tõesti, et kogu kirjapandu kuni Lollide Maainimeste alevist tellitud Mustade Meeste karistusaktsioonini ainult ühes suhteviisnurgas juhtuda jõuaks :D. Aga samas, siin on nii palju ka meie kõigi igapäevaelus ette tulevaid tuttavaid situatsioone (ja teada ju on, et kirjutamisaines võetakse sageli isiklikest kogemustest) et ma umbes esimese neljandiku peal mõtlesin, et isver kui hea, et ma Mehe ja Naise prototoüüpidega isegi kaugelt tuttav ei ole; peale sellist piduriteta suhtelahkamist kõigi ees, kes aga raamatu kätte võtta viitsivad, ei oskaks nendega küll enam midagi mõistlikku rääkida või neile eelarvamustevabalt otsa vaadata… :D.

Raamatut ennast võiks tutvustada umbes selliselt: raamat räägib avameelselt lähisuhetest Mehe ja Naiste vahel nii, et initiimsus pole mingi tabu. Serveerib ühiskonnas välja kujunenud tavasid mehe vaatenurgast ja võtmes, kus noor kirjanik peab kehtestatud normidega pidama iga päev vabadusvõitlust.  Sisustab mehe mõtetega kõik igapäevelu situatsioonid, kastmeks “mehele on peale sunnitud roll olla Naise nürida käe poolt vägivaldselt juhitav marionettnukk”.  

Ma ei ole Olavi Ruitlaselt varem kunagi midagi lugenud ega tea, mis tema ülejäänud raamatud endast kujutavad. Aga see muutub nüüd kindlasti ja lähiajal valin temalt veel midagi. Sest see, kuidas ta kirjutab, on väga humoorikas, kaasahaarav ja ladus ning ma tõesti tahaks näha, kuidas ta annab edasi sellist sisu, mis ei ole parasjagu “überlollid Naised teevad meestele ainult liiga” või “mehe hingevõitlused teemadel pärakuauk vs puuk”… On kellelgi ettepanekuid, mis oleks parim starter? :D. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.