esmaspäev, 16. september 2019

Maria Duenas “Õmblejanna Madriidist”

Maria Duenas “Õmblejanna Madriidist”, 595 lk. Toledo Kirjastus, 2016. 

Väljakutseteema nr 50: raamat, mille tegevus toimub sõja ajal. 

Viimasel ajal on mul nii kokkuvõtete kirjutamised kui raamatulugemised päevadeks venima jäänud, varsti-varsti on mul sedasi edasi lastes väljakutse äratäitmisega päris peenike pihus…

Õmblejanna Madriidist on põneva lahendusega spioonikas, eluliselt väga usutav ka kogu oma tervikus. Ja lisaks veel seda tüüpi tänuväärne raamat, mis ilukirjandusliku loo taustal huvitavalt ja meeldejäävalt faktikindlat ajalooteadmist juurde annab ning seda sellisel vähem tuttavamal teemal nagu Maroko koloniseerimine vanade Euroopa riikide poolt koos hispaaniakesksete käsi-peseb-kätt-mängudega II maailmasõja eelõhtul / ajal... “Tuulest viidud” on muide teine selline, mida lugedes konkreetne ajaloolõik (Ameerika kodusõda) nagu möödaminnes palju selgemaks saab, rohkem praegu võrdselt sama häid näiteid ei meenugi. 

Raamatututvustus tagakaanel avab oma sisu nii: on 1936. aasta. Mood nõuab lainelisi soenguid, pärlikeesid ja pitsiga sigarette, viltuseid kübaraid, siidsatääni ja naiselikku vööjoont. Madriid on ärev ja ebakindel. Marokos valmistuvad sõjaväelased kukutama Hispaania vabariigi seaduslikku valitsust. 

Õmblejanna Sira on suurte illusioonide tiivul sattunud kodusest Madriidi agulist Marokosse, kus pulbitseb rahvusvaheline suurilmaelu. Selle sära kustub aga isiklike saatuselöökide ja ajaloo keerdkäikude mõjul ning Sira leiab end võõral maal täiesti üksi. Parseldajast pansionipidaja abiga paneb ta püsti kontinendi glamuurseima moeateljee, valutades samal ajal südant sõjast räsitud kodumaa saatuse pärast.

Kui ma õigesti mäletan, jäi mulle selle raamatu lugemissoovitus silma kellegi lugemisaasta kokkukkuvõttest… Aitäh igatahes soovitamast, oli mõnus lugeda küll too “Hispaania viimaste aastate suurim menuk” :). 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.