pühapäev, 29. september 2019

Mele Pesti, Kristjan Jansen “Mate ja miljon mahla”

Mele Pesti, Kristjan Jansen “Mate ja miljon mahla. Üheksa kuud Lõuna-Ameerikas: Argetiina, Paraguai, Boliivia, Tšiili, Brasiilia”, 199 lk. Välja antud autorite kulu ja kirjadega, 2009.  

Väljakutseteema nr 3: raamat, mille pealkirjas on number 9 või 19. 

Ma ausalt ütlen, see oli puhas hädatapp, ma lihtsalt pidin mingi raamatu siia teemase leidma ja googelmoogelis ette jäänud variantidest tundus Mate-raamat kõige sobivam lugeda võtta. Lugesin teda ka nii kuidas juhtus, vahepeal ei avanud mitu päeva raamatul kaantki… Aga nu lõpetatud too 200 lehte mul lõpuks ikkagi sai :).

Üks autoritest on trip.ee looja ja see on küll netileht, millelt olen aastaid mõnes oma eelplaneeritavas reisisihtkohas paremaks hakkamasaamiseks nippe piilunud :). Raamat ses mõttes nii konkreetne polnud - no et võtad nt Tšiili lahti ja seal on kõik parem/halvem üksteise all järjest erinevate kirjutajate poolt lugeda võtta; siin anti küll soovitusi ja räägiti riigi lugu, aga põimituna autorite isiklikesse tutvustesse, juhuslikesse hetkedesse… 

Mis mulle siin raamatus meeldisid, olid viidatud filmisoovitused, kõik seotud parasjagu poolelioleva riigi/teemaga ja viimne kui üks kirjelduse järgi niiii põneva sisuga. Ja too “kriitiline essee reisimise ajendite ja olemuse muutumisest 21. sajandil” raamatu lõpus on ka üsna mõtlemapanev ;). Pluss väga minu konti mööda olid ka siinsed lakoonilised, paari hooletu joonega tõmmatud mustvalged illustratsioonid, kuulu järgi ühe autori muidu märkmikuserva visandatud tööd :). 

Raamatututvustus ise avab ennast meile nii: 
“Mate ja miljon mahla” maalib pildi Lõuna-Ameerikast, nii nagu see kahele noorele eestlasele, Mele Pestile ja Kristjan Jansenile jalgsi, rattaga, busside ja rongidega reisides silma jäi. Lapsest peale kaartidelt ja raamatutest uuritud lemmik-maailmajagu sai üheksa kuu jooksul lähistroopikast jäämägedeni läbi rännatud ja raamatusse pandud, pikituna inimestelt kuuldud lugude ja märkmikuserva visandatud joonistustega.

Nujah, eks ajadega kipub tihtipeale nii olema, et kellele ema, kellele tütar... Kui oled seda tüüpi reisija, kes leiab oma soovitused pigem blogidest ja Minu-sarjast, siis see raamat on ette võtmiseks just sobiv. Kui otsid aga Silmaringi teejuhi tüüpi faktitellist, siis ainsaks abimeheks ära teda enne trippi endale kindlasti jäta ;). 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.