esmaspäev, 13. jaanuar 2020

Lahedad raamatukogud mujal maailmas: Soome


Ma juba ammu olen tahtnud teiega jagada üht ägedat leidu eelmise aasta sügisest aga no kuidagi ei ole jõudnud kirjapanemiseni… Nimelt on Helsingi vanimasse, Niskala Arboretumisse loodud põnev väliraamatukogu, kus raamatud on puidust ja info nende sisse põletustehnikas graveeritud :). Kahe hektari suurune park asub Helsingi kesklinnast vaid umbes poole tunni bussisõigu kaugusel ja on kohalike hulgas ka populaarne vaba aja veetmise koht.

Netist leitava info kohaselt pandi arboreetumile alus juba 1905. aastal, ajal, mil Niskala maad kuulusid Jakob Kavaleffile – Tuomarinkyla mõisa agronoomist omanikule, kes eksperimenteeris ka taimede ja põllukultuuridega, importides seemneid ja taimi välismaalt. Kavaleffid olid Vene päritolu perekond, kelle rikkus pärines kaubandusärist ning kes soetasid mõisa 1845. aastal. Mõisamaade ajalugu tervikuna ulatub Helsingi piirkonnas aga 1700. aastate keskpaika, mil siinsesse ümbrusesse hakati rajama massiivseid Viapori, Sveaborgi ja Suomenlinna merekindlusi  ning ohvitserid omandasid kinnistud, ehitamaks uusi hooneid ning teenimaks lisatulu põllumajanduse ja muude ettevõtete, näiteks lubjakivikarjääride, saeveskide, tellise- ja plaadivabrikute asutamisega, mille järele oli ehitusbuumi ajal suur nõudlus.




Kellel meie naabrite pealinn juba muidu risti-põiki läbi käidud, soovitan võtta aeg ja minna Niskalasse samuti seda põnevat raamatukogu vaatama; mina ise olin meie toonasest leiust igatahes väga elevil :).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.