kolmapäev, 29. jaanuar 2020

Kertu Rakke “Häbi”


Kertu Rakke “Häbi”, 182 lk. Mitu Juttu, 2018

Likvideerin eelmise lugemisaasta blogipostitusevõlgu #1.

Tjah, finaal keris päris kreisiks ära ja tegi stoori viimases osas samme nagu seitmsepenikoormasaabastega :D. Tervikuna kuidagi vähekõnetavaks jäi siiski mulle, samas teema ise oli vägagi intrigeeriv ja kirjaniku jutustamisstiil ladus. Ei teagi, milles asi oli, vist selles, et psühholoogiateema pole päris minu tassike teed, osad olukorrad ei tundunud usutavad ja tempo ka ei võtnud enne viimast lõppu ennast üles… “Küpsiseparadiis” oleks pigem see raamat, mida Rakkelt soovitan lugeda võtta, selles oli tõesti kõike, mis raamatulugemisest nauditava elamuse teeb :).

RR sisututvustus kõlab „Häbi“ kohta nii:
Kerttu Rakke psühhoanalüütilise alltooniga romaan „Häbi“ annab lugejale ausa läbilõike häbimehhanismi karistavast toimest, mille eesmärk on panna tõrjutud, katkised või jäigast normaalsuse mallist väljaheidetud tundma igavest süüd oma olemas olemise pärast.

Eesti ilukirjanduses on see üks väheseid romaane, mis avab häbi mõisted selle erinevatel tasanditel, näitab selgelt, kuidas häbimehhanismiga on seotud põlvkondlikud suhted, üksindus ja seksuaalsus ning kuidas häbil on võim röövida nii iseseisvus, enesekindlus kui optimistlik tegutsemisvõime.

„Häbi“ avab ausalt ja tundlikult sõltuvustunde ja enese häbimärgistamise igavese ringi, näitab, kuidas võetakse iseendas omaks häbistamise tulemus ning kuidas häbi nii teadvustamatult kui teadlikult põlvest põlve edasi pärandatakse.

Apollo oma on jälle selline: 
Möödunud sajandi 80-ndate aastate keskel saabub Venemaalt Eestisse noor tütarlaps Nadka. Ta on usin ja tagasihoidlik, tal on hooliv tädi ja turvaline keskkond. Sellest kõigest aga ei piisa, kuna Nadkal puuduvad unistused ja enesekindlus. Tema lugu näitab piltlikult, kuidas häbi kultiveerimine kasvatusvahendina on lapse suhtes kuritegelik. Loo lõpp on võetud tõestisündinud juhtumist, mis oli ka raamatu sündimise ajendiks.

Psühhoanalüütilise alltooniga raamatule annab lisaväärtuse Kerttu Rakke aus, otsekohene ja ladus jutustamisstiil, mis aitab näha, kuidas võetakse iseendas omaks häbistamise tulemus ning kuidas häbi nii teadvustamatult kui teadlikult põlvest põlve edasi pärandatakse.

Hetkel suuremates raamatupoodides ca -40% alla hinnatud; so kellele erinevalt minust psühholoogiateema huvi pakub ja Rakke muidu lemmikute hulka kuulub, tasub juhust kasutada ;).
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.